Η συνύπαρξη σε πολυπολιτισμικά περιβάλλοντα, οι προκλήσεις και οι δυνατότητες αμοιβαίας μάθησης μεταξύ των μελών μιας κοινωνίας, μας οδήγησε στην συμμετοχή μας ως φορέα στο σεμινάριο που διενεργήθηκε από τον Οργανισμό DOREA τον Μάρτιο του 2017 στην Τσεχία (Πράγα).
Στόχος μας να ενισχύσουμε τα μέλη μας – ειδικότερα τους νεοεισερχόμενους – ως προς την σημασία και την λογική της Ευρωπαϊκής διάστασης στην Εκπαίδευση Ενηλίκων, την διαχείριση της μετανάστευσης από την βάση βάση, και την πολλαπλότητα των ‘γλωσσικών μέσων’ πέρα από την ίδια την γλώσσα ως λεκτική επικοινωνία ( γλώσσα σώματος, κουλτούρα, συμπεριφορά, κ.α) . Στο σεμινάριο, οι επιμορφωνόεμνοι της ΚΥΚΛΗΣΙΣ ήρθαν σε επαφή με εργαλεία και πρακτικές που διευκολύνουν την επίτευξη συνοχής σε μια ομάδα ενηλίκων εκπαιδευομένων, την αποτελσεματική επικοινωνία και ανταλλαγή πληροφοριών χωρίς στερεότυπα και προκαταλήψεις.. Στην Εργαλειοθήκη της ΚΥΚΛΗΣΙΣ παρουσιάζονται επιλεγμένα εργαλεία ( Ανοικτές Πηγες Μάθησης )
- Στόχος κινητικότητας: Ανάπτυξη της συναισθηματικής νοημοσύνης του εκπαιδευτή ώστε να υπάρχει πιο αποτελεσματική επικοινωνία με τους εκπαιδευομένους για την καλύτερη υποστήριξή τους κατά τη εκπαιδευτική διαδικασία. Παροχή μεθόδων για ανάπτυξη της συναισθηματικής νοημοσύνης των ενηλίκων. Κατανόηση του ρόλου των συναισθημάτων για κινητοποίηση και επίτευξη στόχων. Παροχή εργαλείων για ανάπτυξη της αυτο-αντίληψης, αυτοελέγχου και αυτο-αποδοχής. Γνωριμία με μεθόδους αντιμετώπισης του στρες. Ανάπτυξη της διαπροσωπικής (κοινωνικής) νοημοσύνης και της διαπροσωπικής επικοινωνίας. Εργαλεία για βελτίωση της ενσυναίσθησης. Ανεκτικότητα και εκτίμηση της ανθρώπινης διαφορετικότητας.
- Δραστηριότητες/εργαστήρια που πραγματοποιήθηκαν: Εισαγωγή και δημιουργία κλίματος οικειότητας -Ανάλυση αναγκών, προσδοκιών και στοχοθέτηση -Κατανόηση της έννοιας του πολιτισμού -Εισαγωγή στη διαπροσωπική επικοινωνία -Συστατικά, χαρακτηριστικά και φόρμες -Πολιτισμός και αντίληψη -Πεποιθήσεις, αξίες και συμπεριφορές -Ποικίλα πολιτισμικά μοτίβα -Πολιτισμικές Διαστάσεις του Hofstede -Πρακτικές εμπειρίες και βαθύτερη κατανόηση των Πολιτισμικών Διαστάσεων -Διαπολιτισμικά Επικοινωνιακά Περιβάλλοντα και Εκπαίδευση -Ενεργητικές ασκήσεις -Γλώσσες Υψηλού και Χαμηλού πλαισίου του Hall -Γλώσσα και Πολιτισμός: Σημασία και φύση της γλώσσας -Γλώσσα και Σημασιολογία -Γλώσσα και πολιτισμικά συστήματα -Μη λεκτική επικοινωνία και Πολιτισμός -Σημασία και λειτουργικότητα της εξωγλωσσικής και παραγλωσσικής επικοινωνίας (χρονικότητα και συγχρονία, σημειολογία της απόστασης, γλώσσα του σώματος) -Μελέτες περίπτωσης -Διαπολιτισμικά ζητήματα: Προκατάληψη, Ρατσισμός και Διακρίσεις -Διαχείριση πολιτισμικών διαφορών στην εκπαίδευση -Πολιτισμικό σοκ: Κατανόηση και υποστήριξη -Βελτίωση της Διαπολιτισμικής επικοινωνίας και της αυτο-αντίληψης -Πως να εισάγουμε ό,τι μάθαμε στην επαγγελματική και προσωπική μας ζωή -Περίληψη και αξιολόγηση μαθήματος -Πολιτιστική εξόρμηση στην περιοχή
- Αποκτηθείσες επαγγελματικές δεξιότητες: Με την ολοκλήρωση του προγράμματος, οι συμμετέχοντες/ουσες θα είναι σε θέση να: -Ορίσουν και να αναγνωρίσουν στοιχεία-κλειδιά της διαπροσωπικής επικοινωνίας, του πολιτισμού, των πολιτισμικών συστημάτων και της διεθνούς επικοινωνίας -Συγκρίνουν πολιτισμικές αξίες, πεποιθήσεις, αντιλήψεις και τρόπους επικοινωνίας -Αναγνώριση αρνητικών αντιλήψεων: ρατσισμός, προκατάληψη, αρνητικά στερεότυπα και εθνοκεντρισμό -Αναλύσουν διαπροσωπικές διαδράσεις και να αξιολογήσουν καταστάσεις κάνοντας χρήση των διαπολιτισμικών δεξιοτήτων επικοινωνίας -Χρησιμοποιήσουν τη γνώση που έλαβαν για να αναπτύξουν περαιτέρω την πολιτισμική τους ευαισθησία
- Αποκτηθεισες γλωσσικές δεξιότητες: Αναπτύχθηκαν δεξιότητες σχετικά με τη χρήση της Αγγλικής γλώσσας μέσω συνεχούς επικοινωνίας στα αγγλικά στις συναντήσεις, τις συνεργατικές εργασίες και τις δραστηριότητες που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του εκπαιδευτικού προγράμματος.