Παρουσίαση του έργου “Διά Βίου Μάθηση” της Κύκλησις στα πλαίσια του Ανοιχτού εργαστηρίου Παρουσίασης καλών Πρακτικών και Συζήτηση/ Ανταλλαγή Απόψεων σχετικά με την Προσέγγιση, Ενδυνάμωση και Διαφορετικότητα (Δίκτυο OED: Outreach, Empowerment, Diversity)
Την Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2017 πραγματοποιήθηκε στο Καφέ Γέφυρες (ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ για την Αποκατάσταση και Ένταξη Ευπαθών Ομάδων) ανοιχτό σεμινάριο παρουσίασης καλών Πρακτικών και Συζήτηση/ Ανταλλαγή Απόψεων σχετικά με την Προσέγγιση, Ενδυνάμωση και Διαφορετικότητα (Δίκτυο OED: Outreach, Empowerment, Diversity) με διάρκεια 2 ωρών. Λόγω της στοχοθεσίας αλλά και των εμπλεκόμενων στο ανοιχτό εργαστήριο θεωρήσαμε ότι το έργο μας θα μπορούσε να
διαχυθεί και να επικοινωνηθεί με τους ενδιαφερόμενους. Για αυτό τον λόγω πραγματοποιήθηκε παρουσίαση και διαμοίραση του ενημερωτικού φυλλαδίου του προγράμματος ενώ υπήρξε σημαντικό ενδιαφέρον για μελλοντική εμπλοκή σε δράσεις σχετιζόμενες με τις επιμορφώσεις που έλαβαν χώρα στα πλαίσια του έργου.
Λίγα λόγια για το εργαστήριο…
Προσδοκώμενα Μαθησιακά Αποτελέσματα:
• Γνωριμία με Εναλλακτικές Πρακτικές Μη Τυπικής Μάθησης
• Εξοικείωση με πρακτικές και μεθόδους προσέγγισης ευάλωτων ομάδων
(Παράδειγμα Πρακτικής: “Red Thread” – Η προσέγγιση γυναικών Ρομά για την ένταξή τους σε εκπαιδευτικές διαδικασίες | Σουηδία)
• Δυνατότητα εφαρμογής εναλλακτικών πρακτικών ενδυνάμωσης ευάλωτων ομάδων (Παράδειγμα Πρακτικής: Women’s Learning House ένας εκπαιδευτικός χώρος, που παρέχει την υποδομή για αυτό-οργανωμένη συμμετοχή πολιτών που κυρίως στοχεύει στην επαγγελματική κατάρτιση γυναικών με ιστορικό μετανάστευσης.| Γερμανία)
• Γνώση και αντίληψη πρακικών για τη διαχείριση της διαφορετικότητας
(Παράδειγμα Πρακτικής:Adult school of La Verneda-Sant Marti:
Όλοι οι εκπαιδευόμενοι μπορούν να συμμετάσχουν με ίσους όρους μέσω διαλόγου και να είναι ίσοι σε όλες τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων μέσω πληροφόρησης, διαβουλεύσεων, γενικής συναίνεσης και λήψης αποφάσεων ανοικτές σε όλους.| Barcelona, Katalunia |Spain)
• Δυνατότητα συνεργασίας με ευρωπαικούς φορείς ανάπτυξεις εναλλακτικών πρακτικών.
(Επισκεφθείτε την σελίδα του δικτύου για να γνωρίσετε τους συνεργαζόμενους φορείς: http://www.oed-network.eu/
• Ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τα εμπόδια στη μάθηση και την υπέρβασή τους
Εργαστήριο Επιλογής και Ανάπτυξης Υλικού και Τεχνικών για την Εκπαίδευση Εθελοντών στις Τεχνικές Μη Τυπικής & Άτυπης Μάθησης
(αναμένεται) Ιανουάριος 2018
Στόχοι :
- Η επιλογή των κατάλληλων μεθόδων και τεχνικών που να διευκολύνουν τους εθελοντές μας σε ρόλο Εκπαιδευτή / Συμβούλου , στην μεταβίβαση των γνώσεών τους κατά την εκπαιδευτική διαδικασία
- Η διαμόρφωση Σεναρίων ( Σχεδίων) Μάθησης με διαπολιτισμική προσέγγιση ( επιλογή δραστηριοτήτων)
- Η εφαρμογή κριτηρίων ένταξης στην μαθησιακή διαδικασία των λιγότερο εξοικειωμένων η με προβλήματα ισότιμης συμμετοχής ( επιλογή μεθοδολογίας)
Σε ποιους απευθύνεται :
- Στα μέλη και τους Εθελοντές της ΚΥΚΛΗΣΙΣ
- Σε Εκπαιδευτικούς
Διάρκεια : 15 Ωρες ( 5 Συναντήσεις)
Συντονιστές Εργαστηρίου
Στελέχη της ΚΥΚΛΗΣΙΣ που συμμετείχαν στην Επιμόρφωση ‘ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ’
Δηλώσεις Συμμετοχής :
ΚΥΚΛΗΣΙΣ : info@cyclisis.gr
Ενδειξη : ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΜΗ ΤΥΠΙΚΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ
2η Συνάντηση Στελεχών και Εθελοντών ΚΥΚΛΗΣΙΣ στο πλαίσιο του έργου ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ
2 Οκτωβρίου 2017
Τα στελέχη και εθελοντές της ΚΥΚΛΗΣΙΣ πραγματοποίησαν συνάντηση προετοιμασίας για το επερχόμενο εργαστήριο YOUTH EXCHANGE “ FEMINISM) στην Μασσαλία τον Νοέμβριο 2017. Στο εργαστήριο αυτό, η Ομάδα της ΚΥΚΛΗΣΙΣ καλείται να παρουσιάσει και θέσει σε εφαρμογή τεχνικές και εργαλεία από τα Εγχειρίδια που παρουσίασαν οι κ.κ Ευη Γκοτσοπούλου και Π. Γασπαράτος από το σεμινάριο INTERCULTURAL COMMUNICATION , τα οποία περιγράφουν τεχνικές συγκρότησης ομάδας με την χρήση της Τέχνης ( Δημιουργικός Διευκολυντής).
Στην Μασσαλία , η ομάδα της ΚΥΚΛΗΣΙΣ θα συνεργαστεί με άλλους 15 συμμετέχοντες στα πλαίσια ενός COMMUNITY CENTER , ώστε με εργαλεία, το θέατρο ( μουσική – παραστατική προσέγγιση) και ην ζωγραφική ( fresco, graffiti) να κινητοποιήσουν νεαρούς ενήλικες που εχουν εγκαταλείψει το σχολείο να εμπλακούν σε εναλλακτικές διαδικασίες μάθησης , προβληματισμού γύρω από στερεότυπα με την οπτική του Φύλου.
Στο ίδιο εργαστήριο παρουσιάστηκε από την κα Τσεκούρα και το υλικό σχετικά με τις Μαθησιακές Δυσκολίες ( Δυσλεξία, Δυσγραφία , Ελλειματική προσοχή ) , οι οποίες αναδεικνύονται παγκόσμια ως Αποδεκτές Δυσλειτουργίες και εμπόδια συμμετοχής στη μάθηση.
1η Συνάντηση Στελεχών και Εθελοντών ΚΥΚΛΗΣΙΣ στο πλαίσιο του έργου ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ
25 Νοεμβρίου 2016
Στους χώρους του LPfA πραγματοποιήθηκε η συνάντηση στελεχών και εθελοντών εκπαιδευτών της ΚΥΚΛΗΣΙΣ προκειμένου να συζητήσουν σχετικά με την εμπειρία των πρώτων συμμετεχόντων στις διακρατικές επιμορφώσεις .
Συγκεκριμένα ο κος Βαλμάς , αναφέρθηκε αναλυτικά στο πρόγραμμα επιμόρφωσης ανα ημέρα και θεματική. Μας περιέγραψε τις βασικές αρχές του Νευρογλωσσικού Προγραμματισμού, ως ένα σχήμα επικοινωνίας με το εαυτό μας και τους άλλους, και πως αυτό το σχήμα πολλές φορές αποτυπώνει τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε μια πραγματικότητα σύμφωνα με τις προδιαθέσεις μας ( τις αναπαραστάσεις μας – IR ). Αυτές οι αναπαραστάσεις είναι προυπάρχουσες εικόνες, ήχοι και συναισθήματα, τα οποία διαμορφώνουν και την προσδοκία μας αντιστοίχως – πολλές φορές σε αναντιστοιχία με την πραγματικότητα την οποία εξετάζουμε καις την οποία αναφερόμαστε.
Η σχηματοποιημένη αυτή διαδικασία πρόσληψης της πληροφορίας μέσω των αισθήσεων και των συναισθημάτων ποικίλει από άτομο σε άτομο . γι αυτό και για το ίδιο επικοινωνιακό γεγονός , διαμορφώνονται διαφορετικές οπτικές ( με φίλτρα ( Meta Programs ) όπως : Αξιες , Πεποιθήσεις , μνήμες, αποφάσεις )
Στην εκπαιδευτική διαδικασία , το να γνωρίζει ο εκπαιδευτής ποιοι είναι οι εκπαιδευόμενοί του, σε ποιους απευθύνεται και ποιες είναι οι προσδοκίες , τον προετοιμάζει για τον τρόπο και τις μεθόδους που ( πρέπει) να χρησιμοποιήσει προκειμένου να επιτευχθεί το αποτέλεσμα της μαθησιακής του διαδικασίας, η αντιμετώπιση των συγκρούσεων και η διαχείριση δύσκολων εκπαιδευομένων.
Το Υλικό που είχαμε στη διάθεσή μας αφορούσε ένα σύνολο πρακτικών και μεθόδων, που διευκολύνουν τον Εκπαιδευτή σε ρόλο Facilitator να επιλέξει μέσα από προετοιμασία , τους τρόπους , τα μέσα και τις δραστηριότητες με τις οποίες θα φτάσει στον επιθυμητό στόχο.